Rootsi pärmikeerud

Kui siin maailmas on midagi, mis lõhna ja maitsega kodutunnet ja vanaema juures veedetud koolivaheaegu meenutab, siis on selleks kaneelikuklid. Kuigi see konkreetne pärmitaina retsept mu vanaema oma pole, vaid pärineb hoopis mu Rootsis veedetud kooliajast, on selle retsepti eeliseks ta lihtsus ja lollikindlus ning sõtkumise kergus. Kui tahta tõeliselt Skandinaaviapäraseid kukleid teha, peaks kindlasti lisama kardemoni, sest just kardemon annab Skandinaavias müüdavatele pärmitainaküpsetistele nende erilise maitse.

Rootsi pärmikeerud ehk Snurror

Retsept on pärit kokaraamatust "Sju sorters kakor" Ica bokförlag, 1994.


 

Pärmitainas (põhiretsept)

Vaja läheb:   
150 g margariini või võid 
5 dl piima 
50 g presspärmi
0,5 tl soola
1-1,5 dl suhkrut
2 tl jahvatatud kardemoni (soovi korral)
ca 1,3 l nisujahu

Tee nii:
Sulata margariin kastrulis.
Lisa margariinile piim ja kuumuta, kuni segu on leige, ehk siis 37 kraadini. Seega, kui sõrm segusse pista, peaks segu kergelt soe, kuid mitte kuum olema. Kui segu liiga kuum on ei kergita pärm tainast piisavalt ja saiakesed jäävad liialt tihked.
Sulata suuremas kausis pärm väikese osa piimaseguga.
Lisa ülejäänud piimasegu, seejärel sool, suhkur, kardemon ja 2/3 jahust.
Sõtku tainas ühtlaseks ning lisa ülejäänud jahu, jättes 1-2 dl küpsetamiseks.
Sõtku tainast kuni see kausi servade küljest lahti tuleb.
Tee tainast väike päts, raputa sellele peale veidi jahu, et tainas pealt ära ei kuivaks ja kata köögirätikuga.
Lase tainal kahekordseks kerkida.
Sõtku tainas kergelt läbi ning aseta jahuga kaetud tööpinnale.
Lisa ülejäänud jahu ja sõtku tainast kuni see käte ja sõtkumispinna küljest lahti tuleb.
 
 
Kogus: ca 45 tükki

Täidis: 
75 g margariini või võid 
1 dl suhkrut 
2 tl kaneeli 
 
või 
100 g võid või margariini 
1 dl suhkrut 
(2 tl vaniljesuhkrut) 
 
Pintseldamiseks ja kaunistamiseks:
1 muna
pärlsuhkrut, hakitud magusmandleid


Tee nii:
Valmista pärmitainas põhiretsepti järgi. 
Jaga tainas pooleks. 
Rulli kumbki osa kergelt jahuga kaetud rullimispinnal lahti ristkülikukujuliseks tükiks. 
Täidise tegemiseks sulata margariin.
Sega kokku täidise koostisosad.
Lase segul veidi jahtuda.
Määri segu tainale. 
Rulli tainas kokku.
Lõika rullist ühesuurused tükid. 
Kata küpsetusplaat küpsetuspaberi või paberist muffinivormidega.
Aseta keerud lõikepinnaga ülespoole muffinivormidesse või küpsetuspaberile. 
Lase keerdudel köögiräti all kahekordseks kerkida. 
Eelsoojenda ahi 250 kraadini.
Pintselda keerde kergelt klopitud munaga ning raputa soovi korral peale pärlsuhkur ja mandlipuru. 
Küpseta 8-10 minutit kuni keerud kuldpruunid on.

Kommentaarid

Populaarsed postitused