Brüleekreem

Brüleekreem ehk crème brûlée


Sellel aastal tegime aastavahetuseks crème brûléed. Retsept sai taaskord valitud Saksa kokanduslehelt Chefkoch.de ja originaalkeeles saab retsepti lugeda siit. Kuna tegin seda magustoitu esimest korda ja olen oma elus nii mõnelgi korral korraliku crème brûlée asemel magusat munaputru söönud, siis pelgasin, et esimene vasikas aia taha minna võib ning brüleekreemid üle küpsevad, kuid õnneks seda ei juhtunud ning tulemus oli siidjas ja mõnusa tsitruselise järelmaiguga ning kadus laualt nagu võluväel. Mis küll veel treenimist vajab, on karamelliseerimine. Nimelt tuli karamell pealt küll ilus ja klaasjas ning lusika kreemi sisse "löömisel" kõlas ka oodatud praksatus, kuid karamelli kihi all oli siiski tunda veel suhkrukristalle, mis päris karamelliseerunud veel polnud - seega uuel aastal uue hooga. :) Aga muidu imemaitsev ja üsna lihtne magustoit. Seega, teie, kes te olete selle magustoidu eest söögikohtades oma 4-5 või rohkemgi eurot maksnud - teid on alatult nööritud! Tehke järgmine kord ise ja te ei pea pettuma.:)

Sama retsepti saab teha ka laimiga. Siis on tulemus veel hõrgum, kuna tsitruse maitset õrnemalt tunda on. Ka suhkrut võib veidi vähem panna, kui te liiga suured magusasõbrad pole.

4 suurt või 6 väikest

Vaja läheb:

400 ml vahukoort
140 ml piima
85 g suhkrut
5 munakollast
1 vanillikaun (seemned)
1 sidruni või laimi koor
umbes 1 spl suhkrut ühe crème brûlée kohta (karamell)

Eemalda noaga vanillikaunast seemned ja lisa need suhkrule.
Sega kergelt munakollased (ära vahusta).
Lisa munakollastele suhkur ning sega veel.
Lisa kõik ülejäänud koostisosad (ära vahusta).
Lase segul vähemalt 30 minutit tõmmata, veel parem terve öö.
Vala segu vormidesse.
Aseta vormid küpsetusvormi ning vala vormi põhja keevat vett, nii, et vormi äär jääb 3 cm ulatuses välja.



Küpseta eelsoojendatud ahju keskmises osas 160 kraadi juures 55 minutit.
Brüleekreem on valmis, kui kreemile tekib peale pruunikas auklik kiht ning kreem kergelt veel võbeleb.




Tõsta brüleekreemid veest välja (muidu küpsevad nad edasi) ning jahuta asetades nad külma.
Kui brüleekreemid jahtunud on, siis raputa neile igaühele peale umbes supilusikatäis suhkrut ning silu siledaks ja karamelliseeri aeglaselt karamelliseerijaga suhkrust sile karamellikiht.
Jahuta ja serveeri.




Zutaten


400 ml Sahne, mit hohem Fettgehalt
140 ml Milch (Vollmilch)
85 g Zucker, braun oder weiß
5 Eigelb
1 Vanilleschote(n), das Mark (evt. auch etwas flüssige Vanille-Essenz)
Zitrone(n) - Schale, abgeriebene
Zucker, fein, weiß, zum Karamellisieren

Sahne, Milch und Eigelb verquirlen und mit restlichen Zutaten mischen (niemals den Zucker auf das unverquirlte Eigelb geben, denn das gibt fiese kleine Zucker-Eigelb-Krümmelchen die sich nicht mehr vollständig auflösen). Nun alles mind. 30 Minuten ziehen lassen (geht auch über Nacht).



In feuerfeste Förmchen füllen (in 4 größere Förmchen für 4 gierige Crème-Brulèe-Fans, oder in 6 kleinere) und in die Fettpfanne des auf 150°C vorgeheizten Backofens stellen (mittlere Schiene). Die Fettpfanne bis zum Rand mit kochendem Wasser füllen und die Crème 55 Minuten stocken lassen (die Oberseite wird etwas blasig und brau, macht aber nix).Die Förmchen auskühlen lassen (die Masse ist direkt aus dem Ofen noch wabbelig, aber das ändert sich, wenn sie kalt ist) und im Kühlschrank mind. 2 Stunden durchkühlen (geht ebenfalls über Nacht). Ich stelle die Crème vor dem Brulieren (Karamellisieren) noch einmal kurz ins Eisfach, damit sie wirklich schön kalt ist. Nun kommt noch die krachige Karamellschicht drauf. Ich verteile dazu auf jedem Förmchen ca. 1 EL feinen, weißen Zucker (brauner Zucker verbrennt zu schnell) und überflamme es langsam und gleichmäßig mit einen Flambierbrenner (Candyman), bis sich eine glatte Schickt gebildet hat. Es soll auch unter dem Backofengrill gehen, aber darüber habe ich keine Erfahrungswerte.



Kommentaarid

Populaarsed postitused