Bordstabel

Norrakad on ikka üks pragmaatiline rahvas küll, isegi küpsiseid nimetatakse praktilisusest lähtuvalt. Miks muidu saaks ühe imelise jõuluküpsise nimeks lauavirn. Ei oskaks kunagi arvata, et seesugune tagasihoidliku välimuse ja lihtsate koostisainetega küpsetis on tegelikult imeline kergelt mandlimaitseline nauding, mis ootab ees igaühte, kes küpsetusteekonda valmis ette on võtma. Lihtsuses peitub võlu, I guess!

Õiget tainalõikurit mul polnud ja ka "lauad" said mu veetleva assistendi käe läbi erineva suurusega, kuid rustikaalne välimus maitset ei riku. Retsept on pärit siit.

Lauavirn ehk Bordstabel


Kogus: ca. 40 tükki

Vaja läheb:
1 muna 
125  g suhkrut
1 spl rõõska koort
125 g võid või margariini
250 g nisuhjahu
sakilise serva lõikamiseks tainalõikur


Täidis:
2 munavalget
3 spl suhkrut
125 g kooritud, jahvatatud mandleid
sakilise otsikuga tülle (kreemipritsi otsik)

Tee nii:
Vahusta muna ja suhkur.
Lisa vahustamise lõpus rõõsk koor.
Murenda suurem osa võist jahu peale. 
Sega jahu ja või juurde munasegu.
Ära liiga palju sega, kuna tainas saab väga mure ja seda on raske rullida. 
Lase tainal külmas taheneda paar tundi või veel parem üle öö.
Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
Kata plaat küpsetuspaberiga.
Katte tegemiseks vahusta munavalget üsna tugevaks vahuks. 
Lisa suhkur ja vahusta kuni segust saab õhuline besee.
Sega ettevaatlikult sisse jahvatatud mandlid.
Rulli tainas umbes 0,2 cm-seks riskülikuks.
Lõika tanialõikuriga ca. 3 x 10 cm-lised ristkülikud.
Pritsi tordipritsiga pikupidi küpsiste keskele täidis.
Küpseta küpsiseid kuni nad kuldpruunid on.
Jahuta.

Kommentaarid

Populaarsed postitused