Tysk citronkaka ehk Saksa sidrunikook

Mõned retseptid on sellised, mida teed aastast aastasse, kuid ei tüdine neist ära. Üks sellistest minu "leivanumbritest" on see Saksa sidrunikook. Seda sai kunagi Rootsis elades proovitud ja minu mälestusse on süüvinud mingi väga hapu ja suhteliselt ebameeldiv maik sellest, kuid nüüd retsepti uuesti lugedes, näen et tegelikult sai tookord retsepti valesti tõlgendatud ning väikeste aukude asemel lõigatud koogi pinnale kraavid, mis täitusid vedelikuga ja olid väga hapu maitsega. Seega peaksin seda originaalretsepti siiski vist veelkord proovima enne kui ta päris söödavate kookide hulgast välja arvan. :) Andke teada, kui keegi originaalretsepti proovib. :)

Toookord sai siis retsepti veidi mugandatud ning just see mugandatud versioon ongi sellest ajast kasutusse jäänud. Mugandamise all pean silmas seda, et sidrun sai asendatud apelsiniga ning koogile sai lisatud 100 g hakitud tumedat šokolaadi ja kooki ma ei immutanud. 

Olen kooki proovinud ka piimašokolaadiga teha, kuid see tulemus jäi minu jaoks liiga lääge. Retsept ise on imelihtne ja tulemus on alati sama hea ning kaob kiiresti laualt. Taaskord tegemist retseptiga, mis pärit raamatust "Sju sorters kakor" 1994, ICA bokförlag. 


Tysk citronkaka ehk Saksa sidrunikook

Vaja läheb:
150 g margariini või võid
3 muna
2 dl suhkrut
1/2 küüneotsatäit (krydmått) soola
1/2 sidruni riivitud koor (kasutan ise apelsini)
3 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
(100 g hakitud tumedat šokolaadi)

Immutamiseks:
2 dl tuhksuhkrut
1 sidruni mahl
2 spl vett


Kata auguga küpsetusvorm (1 1/2 l) rasva ja riivsaiaga.
Sulata margariin või või ja lase sel jahtuda.
Vahusta tugevalt munad, suhkur, sool ja sidruni (apelsini) koor.
Sega juurde rasvaine ja jahu, mis on eelnevalt segatud küpsetuspulbriga.
(Viimasena lisa šokolaad).
Vala tainas vormi ja küpseta ahju alumises osas 175 kraadi juures 45 minutit.
Lase koogil veidi jahtuda.
Sõelu tuhksuhkur ja sega see kokku sidrunimahla ja veega.
Aseta kook koogialusele.
Tee üle terve koogi pinna koogi sisse augud (näiteks puidust grillvarrastega).
Vala sidrunisegu aukudesse.
Serveeri kooki külmalt.



Tysk citronkaka


Ungstemp: 175 grader, varmluft 175 grader.


150 g margarin eller smör
3 ägg
2 dl socker
1/2 krydmått salt
rivet skal av 1/2 citron (apelsin)
3 dl vetemjöl
1 tsk  bakpulver
(100 g finhackad mörk choklad)

Til indränkning:
2 dl florsocker
saft av 1 citron
2 msk vatten

Smörj och bröa en (lät) hülform, ca 1 1/2 liter.
Vispa ägg, socker, salt och citronskal (apelsinskal) pösigt några minutter.
Rör ner matfettet og mjölet blandat med bakpulvret i äggsmeten. 
(Rör ner choklad.)
Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ungnen ca 45 min.
Låt kaka svalna en liten stund.
Sikta florsockret och blanda det med citronsaften (apelsinsaft) och vattnet.
Lägg kakan på ett fat.
Gör hål t. ex. med ett smalt träskaft över hela kakan.
Häll citronlösningen i hålen.
Servera kakan kall.











Kommentaarid

Postita kommentaar

Populaarsed postitused