Berlinerkranser


Sellel aastal sai jõuluküpsiste tegemise ajal proovitud ka üks Norra retsept. Peab ütlema, et norrakatele väga frititud asjad meeldivad. Pole ka ime, arvestades nende kliimat. Eks külmal ajal tahaks ikka midagi rasvast ja toitvat. 

Kuna mina aga väga frittida ei tahtnud, siis valisin selle traditsioonilise jõuluküpsiste retsepti ja ei pidanud ka pettuma, sest lihtsuses peitub võlu! Vahel on lihtsad asjad tõesti need kõige paremad. Nii on ka nende küpsistega. Neid tehes mõtlesin küll, et ei tea, mis siit üldse välja tuleb ja kuidas see maitseb, kuid kui valmis küpsised teiste uhkete kreemiküpsiste kõrval degusteerimisel olid, siis olid just need küpsised kõige paremad. Olen neid küpsiseid proovinud nii šokolaadiga kui ka ilma ja pean ütlema, et mulle endale meeldivad nad pigem ilma šokolaadita. Aga oma suu on kuningas.

 


Berliini pärjad ehk Berlinerkranser


Vaja läheb:

2 kõvaks keedetud munakollast (lugesid õigesti!)
2 toorest munakollast
125 g suhkrut
250 g võid või margariini (toatemperatuuril)
300 g nisujahu

Kaunistuseks:
munavalget
pärlsuhkrut
pintsel
soovi korral (šokolaadi)


Tee nii: 
Lase võil soojas olla.
Keeda kaks muna ja jahuta need.
Purusta kahvliga kõvaks keedetud munakollased.
Sega munakollasepuru tooreste munakollasega.
Lisa munasegule suhkur ja vahusta segu.
Lisa vaheldumisi või ja jahu.
Lase tainal jahedas taheneda.
Rulli tainast sõrmelaiused 10 cm-pikkused rullid.
Keera rullid pärgadeks, nii et otsad ristuksid.
Aseta pärjad küpsetuspaberiga kaetud plaadile.
Pintselda pärjad munavalgega ja raputa peale pärlsuhkur.
Küpseta 180 kraadi juures eelsoojendatud ahjus umbes 10 minutit kuni pärjad on helepruunid.
Jahuta küpsised.
Soovi korral kasta küpsised sulatatud šokolaadi.
Et küpsised paremini säiliksid, pane need õhukindlasse karpi ning hoia neid jahedas.





Kommentaarid

  1. Head uut aastat! :)
    Need küpsised on tõesti head. Kui köögi korda saan, siis teen :)

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused