Ahjuõunad neljal viisil


Ahjuõunad neljal viisil (september 2013)

See on ikka hämmastav, kui lahked ja abivalmid inimesed olla võivad. Täna hommikul koputas naabritädi uksele ja küsis ega me õunu soovi. Ei noh, miks me siis linnainimestena maalt toodud õunu soovima ei peaks? Ikka soovisime ja saimegi suure kotitäie väga maitsvaid õunu. Esimene viis, kuidas neid tarvitada sai kohe proovitud ka. Tegime ahjuõunte maratoni ehk "Ahjuõunad neljal viisil".  Selle tulemuse pingerida näete allpool.


Parim retsept on pärit lehelt Kokkama.ee.  Mõnus, väikese krõmpsuga maius.


Ahjuõunad I


Vaja läheb:

6 suuremat õuna
80 g pähkli-rosina segu
lisaks veel 2 tl rosinaid
2 tl kookoshelbeid
2 tl mandleid
1-2 tl halvaa puru (selle jätsin ära)
2 tl võid
2 tl mett
1-2 tl fariinisuhkrut
kaneeli

Eemalda õuntelt südamik (jäta kindlasti õuntele põhi alla). 

Ning tee õuntele noaga kergelt ring ümber, nii väldid õunte puruks küpsemist.
Haki pähklid ja rosinad noaga peenemaks. 
Sega kõik täidise ained omavahel ning täida sellega õunte õõnsused. 
Küpseta ahjus 175 kraadi juures ca 15 minutit 
või seni kuni õunad on pehmed ning täidis pealt parajalt kuldne. 
Raputa üle tuhksuhkruga ning serveeri vaniljekaste või jäätisega.


Teise koha omaniku retsept on pärit lehelt Tiramisust ja Fata Morganast. Kui olete magusasõbrad, siis on see retsept kindlasti teile. Mõnusalt martsipanised õunad.

Ahjuõunad II

Vaja läheb:

8 õuna
75 g martsipani
2 sl riivsaia
pehmet võid
4 sl demerara suhkrut
(soovi korral 8 kuivatatud ploomi ja 2 sl brändit või marjamahla)
 

Serveerimiseks:
vanillijäätist või kardemoniga maitsestatud vahustatud koort
 

Pane martsipan eelnevalt külmkappi kõvenema, siis on teda hiljem kergem riivida.
Eemalda õuntel südamikud ja aseta võiga määritud ahjuvormi. 

Riivi martsipan jämeda riiviga ja sega riivsaiaga, siis ei paaku martsipan ära. 
Kui küpsetad kaanega vormis või fooliumi all, 
võid täidisele lisada ka brändis leotatud hakitud kuivatatud ploome 
või kuivatatud marju. 
Lahtiselt küpsetades kipuvad marja- või puuviljatükid kõrbema
 ja parem on neid sel juhul mitte kasutada.
Määri noa abil pehmed võid õunte pealispinnale, tõsta ka noaotsatäis täidisele

ning puista üle demerara suhkruga.
Küpseta umbes 30-40 minutit 200 kraadi juures, vajadusel kata vahepeal fooliumiga. 

Lase veidike jahtuda ja serveeri vanillijäätise või kardemoniga maitsestatud vahustatud koorega.

Kolmandat ja neljandat kohta jäid jagama Nami-nami ja Kokaraamat.ee retseptid. 
Ei oskagi öelda, miks need õunad just sellisele kohale jäid, sest maitsesid nad iseenesest mõnusalt, aga teised olid lihtsalt veel paremad.

Ahjuõunad III

Vaja läheb:

õunu (ei sobi pehmed ja nn. jahused õunasordid)
suhkrut või fariinsuhkrut
kaneeli
võid


Serveerimiseks:

vaniljejäätist või -kastet
 

Pese õunad. 
Eemalda noa või spetsiaalse raua abil südamikud. 
Täida augu alumine osa õunatükiga, et täidis välja ei voolaks. 
Sega suhkur kaneeliga. 
Määri sobiva suurusega ahjuvorm võiga, lao õunad tihedalt ahjuvormi aga mitte pressides. 
Täida õunaaugud suhkru-kaneeliseguga. 
Küpseta 200°C juures, olenevalt õunasordist 25-40 minutit. 
Serveeri soojalt koos vaniljejäätise või -kastmega.

Ahjuõunad IV

Vaja läheb:

6 suuremat õuna
50 g kookoshelbeid
50 g sulatatud võid 
50 g suhkrut 
1 tl vanillisuhkrut
1 tl kaneeli

Eemalda õuntelt südamik ning tee noaga ümber õuna kerge sisselõige.
Sega täidiseained omavahel ja pane õõnsuse sisse. 
Kui täidist üle jääb, siis tõsta õuntele veel veidi täidist peale.
Küpseta 180kraadises ahjus umbes 20 minutit, kuni õunad on pehmed ja kookosetäidis kuldne.








Üks mis kindel, ükski neist ahjuõuntest ei suuda võistelda selle retseptiga, kus õuntele peale veel mandli-iirisekate käib. Sest see retsept on tõesti kõrgem pilotaaž. Mida magusam, seda jagusam.:) Nämma... Taaskord tegu Nami-Nami retseptikogu retseptiga .

Ahjus küpsetatud õunad mandli-iirisekattega


Vaja läheb:
6 tk suurt õuna

Iirisekate: 
50 g mandlilaaste
50 g magedat võid 
2 dl fariinsuhkrut 
1 sl kartulitärklist 
2 dl 35% rõõska koort 

Serveerimiseks:
vanillijäätist

Koori ja poolita õunad, eemalda seemnekoda. 
Laota õunapoolikud võitatud ahjuvormi, lõikepind allpool.
Sega ülejäänud ained potis, kuumuta keemiseni ning vala õuntele.
Küpseta 200kraadise ahju keskosas umbes 20 minutit, kuni õunad on pehmed.
Lase enne serveerimist veidi jahtuda, kõrvale paku pehmet vanillijäätist.



Kommentaarid

Populaarsed postitused