Midagi nostalgia hõngulist - kohupiimavorm rosinakisselliga

Kodus ei ole meil kunagi kohupiimavormi ega rosinakisselli tehtud, ometigi seostuvad mul selle maitsekombinatsiooniga meeldivad lapsepõlvemälestused. Ju tehti seda minu jaoks tollel ajal eksootilist magustoitu piisavalt tihti või liiga harva lasteaias ning just sealt need toredad mälestused selle magustoiduga seotud ongi. Sel korral proovitud kohupiimavormi retsepti leidsin sellele lehelt ning juba ammu ära proovitud ja heaks kiidetud rosinakisselli retsepti Nami-Nami lehelt. Kohupiimavormi olen tavaliselt teise retsepti järgi teinud, kuid kuna eile kodus kohupiima polnud, oli aga kohupiimapastat, siis proovisin uut retsepti ning ka see oli täitsa mõnus.


Kohupiimavorm (märts 2014) 

Võid panin kastrulisse ainult natukene, et jahu pruunistada saaks, ja rosinaid ei pannud üldse, kuna teadsin, et teen rosinakiselli ning rosin rosinaga tundus juba liig olevat. :) Kohupiimapastat oli kodus ainult üks pakk (300 g) ja vanilje maitseline, kasutasin seda ja vorm maitses väga hästi.

Vaja läheb: 

50 g võid 
2 sl jahu 
3 dl piima 
1 tl vaniljesuhkrut 
3 muna 
1,2 dl suhkrut 
400 g maitsestamata kohupiimapastat 
(75 g rosinaid)

Pruunista jahu kergelt võis, lisa pidevalt segades vähehaaval piim. 
Jätka segamist ja lase segul keema tõusta, jahuta. 
Vahusta munakollased suhkruga, lisa vaniljesuhkur, kohupiimapasta ja rosinad. 
Vala piimasegu ja lõpuks vahustatud munavalged. 
Sega ettevaatlikult läbi, pane võitatud vormi ja küpseta 180 kraadises ahjus, kuni vorm servadest lahti lööb, umbes 35 min. 
Kõrvale paku kisselli või mõnda hapukamat marjakastet.

Rosinakissell (märts 2014)

Vaja läheb:  

200 g seemneteta rosinaid (soovitavalt erinevat sorti)
1,5 l vett
maitse järgi suhkrut  (arvesta, et rosinad on ise magusad)
1 - 1,5 tl kaneeli 
3 spl kartulitärklist ja veidi vett 

Pese rosinad ning lase võimaluse korral üle öö vees paisuda.
Pane vesi ja paisunud rosinad potti, kuumuta keemiseni ja maitsesta suhkru ja kaneeliga.
Kui rosinad on pehmed, siis võta pott tulelt ja lisa peene nirena juurde vähese veega segatud kartulitärklis. 

Sega läbi, tõsta pott korraks uuesti tulele ja kuumuta mulksumiseni. 
Ära enam keeda.
Kalla kissell serveerimisnõusse ja puista peale veidi suhkrut.
Serveeri vahukoore, kohupiimakreemi või nt vanillijäätisega.








Kommentaarid

Populaarsed postitused