Küpsetusšokolaadi (ja pärlsuhkruga) kaunistatud muretaignaküpsised

Mõnusad sidrunimaitselised küpsised, "S'id", nagu me neid õega kutsume, näevad väga dekoratiivsed välja ning maitsevad samuti äärmiselt hästi. Kas need S'id pole mitte nagu lõpmatuse märgid? Kui nii, siis ainult kuna neid küpsiseid lihtsalt lõpmatuseni süüa võib.

 
Kindlasti üks parimatest jõuluküpsistest, mida kunagi proovinud olen. Osaliselt on see tingitud sellest, et küpsised väga magusad pole, kuna sidrun hapusust lisab ja tume šokolaad veidi mõrkjat maitset. Just see, mida üks mõnus advendiaja hommik vajab, kui sul on aega tassi kohvi taga kauem naudelda.
 
Retsept on pärit ajakirjast "Für Sie", mille väljaannet mu õde enam täpselt ei suutnud tuvastada, kuid mille retseptid jätkuvalt veel äärmiselt kasulikud on. 
 
Kuna tainas raske on, siis võib kondiitrikott katki minna, nagu minul see juhtus. Sellisel juhul saab küpsised läbi kondiitriotsiku näpuga suruda. Tüütum ta ju on, kuid tulemus näeb sellegipoolest hea välja.

Pärlsuhkur jäi seekord lisamata, kuid küpsiste välimus selle all küll kuidagi ei kannatanud. Samuti on võimalik šokolaadi kastmise asemel šokolaadi küpsistele peale niristada nagu näiteks retseptis "Ökensand"

Kaunistamiseks mõeldud šokolaadi kogus on suurem kui küpsiste kaunistamiseks vajalik, kuid vähesema šokolaadi koguse kasutamisel on oht, et šokolaadi kastruli põhjast hästi kätte ei saa. Seega soovitaksin võimaluse korral teha samal päeval veel mõnda küpsist, mis samuti šokolaadi vajab. Nii ei lähe hea kraam raisku. Ise olen teinud näiteks"Rummipalle" või "Mandli-kookosenurki". 

Samuti ei soovitaks ma kasutada šokolaadi, mis on suurema kakaosisaldusega kui 50-60%, (ja jah, seda ütlen mina, suur tumeda šokolaadi austaja!) kuna siis muutub šokolaadi maitse nii domineerivaks, et matab enda alla nii küpsise enda kui ka selles sisalduva sidruninoodi. 


Küpsetusšokolaadi (ja pärlsuhkruga) kaunistatud muretaignaküpsised ehk Kekse aus Rührteig verziert mit Kuvertüre (und Zuckerperlen)

Kogus: ca. 40 tükki

Valmistusaeg: ca. 1 tund


Vaja läheb:
200 g pehmet võid või margariini
100 g tuhksuhkrut
1 näpuotsatäis soola
1 pakk (8 g) vaniljesuhkrut
3 munakollast
1 spl sidrunimahla
1 sidruni koor
300 g nisujahu
Kondiitrikott
Kondiitriotsik triipude või sulguva tähe tegemiseks


Kaunistamiseks:
250 g (tumedat) šokolaadi (nt. 50-60%)


Tee nii: 
Lase võil seista.
Vahusta toasoe või.
Lisa võile suhkur, sool ja vaniljesuhkur.
Seejärel lisa ükshaaval munakollased ning vahusta segu kuni suhkur on täiesti sulanud.
Riivi ühe sidruni koor ja pressi vajalik kogus mahla. 
Lisa sidrunikoor ja -mahl ning jahu ja sega ühtlaseks massiks (umbes 1 minut).
Pritsi kondiitrikotiga tainast ühesugused S'id või ribad.
Küpseta küpsiseid eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures (gaasiahjus 3 aste) 10-12 minutit.
Lase küpsistel jahtuda.
Sulata šokolaad veevannil.
Kasta küpsise üks ots šokolaadi ja aseta küpsis siledale pinnale tahenema.
Soovi korral raputa šokolaadile peale pärlsuhkrut.






Kommentaarid

Populaarsed postitused