Bigné alle due creme ehk kahe kreemiga itaaliapäraseid saiakesed

"Bigné alle due creme" ehk "Kahe kreemiga itaaliapäraseid saiakesed" (märts 2013)

Bigné on põhimõtteliselt keedutaina küpsetis, mida tihti serveeritakse täidetuna erinevate kreemidega. See on näiteks ka profitroolide alus. Tainast on üsna lihtne teha, kuid nagu aru olen saanud, siis ka üsna lihtne nässu keerata. Ise olen seda tainast teinud üsna mitmel korral ning tundub, et see seni on ka õnnestunud. Algaja õnn või polegi tegu tuumafüüsikaga? 

Ühel oma sünnipäeval tegin kahe kreemiga bigné'sid, mis kadusid laualt imeväel ning ka need, kes väitsid, et nad magusat ei söö või neil on kõht täis, pistsid mõnuga saiakese saiakese järel põske. Retsept on pärit kokaraamatust nimega "Itaalia köök" Varrak, 2006. 

Tõlkimine sh kokaraamatute tõlkimine on ikka omaette teadus ja olgem ausad, igaüks seda tegema ei peaks. Võtkem näitseks see sama retsept, kes peale selle tõlkija veel seda tüüpi küpsetisi  "saiakesteks" nimetab?

48 tükki


Vaja läheb:

Tainas: 
1 tass vett
½ tassi võid
1 vanillikaun
näpuotsatäis soola
1 ¼ tassi jahu
5 muna 

Täidis:
60 g küpsetusšokolaadi
1¼ tassi piima
4 munakollast
1/3 tassi suhkrut
1/3 tassi jahu
1 tl vanilliessentsi
1¼ tassi vahukoort

Kaunistamiseks:
tuhksuhkrut
kakaopulbrit 


Taina tegemiseks tuleb kuumutada vesi koos või, vanilli ja soolaga. 
Kui või on sulanud, klopi hulka jahu. 
Keeda madalal kuumusel pidevalt segades umbes 8 min ja võta seejärel pliidilt ära. 
Lisa tainasse ükshaaval munad ning võta seejärel vanillikaun välja. 
Määri küpsetusplaat võiga ning pritsi tordipritsiga, ümarat otsikut kasutades, tainast plaadile pähklite suurused pallikesed, jättes nende vahele suured vahed. 
Küpseta eelsoojendatud ahjus 190 kraadi juures 20-25 minutit või kuni tainas on kuldpruun. 
Võta ahjust välja ja lase enne täidisega täitmist jahtuda. 
Vahepeal valmista täidis sulatades šokolaad veevannis. 
Kuumuta kastrulis piim, kuid ära lase sel keema tõusta. 
Klopi samal ajal munakollased, segades järk-järgult hulka suhkur ning vahusta kuni segu on helekollane. 
Klopi seejärel hulka jahu ja lisa järk-järgult kuum piim, valades see läbi sõela. 
Kui kogu piim on lisatud, vala segu keedunõusse ja keeda nõrgal kuumusel pidevalt segades 5-6 minutit. 
Võta kreem pliidilt ja pane kahte kaussi. 
Lisa ühele sulatatud šokolaad ja teisele vanilliessents. 
Lase kreemil täiesti ära jahtuda. 
Kui kreem on jahtunud vahusta vahukoor ja sega pool vahukoorest šokolaadikreemiga 
ning teine pool vanillikreemiga. 
Täida pooled saiakestest ühe kreemi ning teine pool teise kreemiga, tehes eelnevalt saiakeste sisse väikesed augud ning kasutades tordipritsi. 
Enne serveerimist raputa pooled saiakestest üle tuhksuhkru ning teised kakaopulbriga. 
Serveeri kohe.


Nagu näha sain pildistamisega veel viimasel hetkel jaole.

Kommentaarid

Populaarsed postitused