Banaani-koorekommimuffinid

Viimasel ajal on Eestis levima hakanud uus trend - tassikoogid. Proovige neid tassikooke ja meie teeme selliseid tassikooke, linna parimad tassikoogid jne, jne. Kust need tassikoogid nüüd järsku kohale jõudsid ning kuidas on muffinitest üleöö peened tassikoogid saanud? 

Olen sellele viimasel ajal üksjagu mõelnud ning asja veidi uurinud. Tuleb välja, et muffinite traditsioon ulatub ajas suhteliselt kaugele ning Ameerikas ja Inglismaal tähendab muffin erinevat küpsetist. Inglismaal on see pannkoogilaadne küpsetis, mida röstitakse ning millele võid peale määritakse ja tihti hommikusöögiks süüakse, Ameerikas on see aga  muffin nagu meie seda üldiselt tunneme - rasvarikas, küpsetuspulbriga kergitatud tainast ja tihti puuviljade-, šokolaaditükkide või pähklitega tehtud vormikook. Ka seda küpsetist süüakse tihti just hommikusöögiks. 

Saanud selgeks selle vahe liigume edasi küsimuse juurde, mis vahe on siis muffinitel ja tassikookidel? Ja kust alates pole muffin enam lihtsalt muffin, vaid on hoopis tassikook? Ütleme nii, et mulle tundub, et seda vahet ongi väga raske teha, kuna retseptid tänapäeval nii kiiresti uuenevad ja täienevad ning sellega häguneb ka jõudsalt nende kahe vormikoogi piir, kuid kui siiski üritada kuidagi nende küpsetiste vahele kunstlikult piiri tõmmata, siis eristab tassikooke muffinitest põhiliselt see, et nad on rikkalikult glasuuri, kreemi ja muude kaunistustega kaetud.


Banaani-koorekommimuffinid (märts 2014)

Retsept on taaskord pärit Nigella Lawsoni retseptivaramust nimega "Nigella ekspress. Hea kiire toit." AS Ajakirjade Kirjastus, 2009. Jagasin taina kaheks ning proovisin mõlemat muffini varianti - nii koorekommide kui ka šokolaadiga (kasutasin šokolaadinööpide asemel lihtsalt hakitud tumedat šokolaadi). Nii nagu Nigellagi oma raamatus ütleb, maitsesid ka mulle muffinid šokolaadiga rohkem, kuna nad nii magusad nagu koorekommidega muffinid ei olnud, kuid soovitan siiski mõlemaid variante proovida ja ise endale lemmik välja valida.

12 muffinit

Vaja läheb:

3 väga küpset banaani
125 ml taimeõli
2 muna
250 g nisujahu
100 g suhkrut
0,5 tl söögisoodat
1 tl küpsetuspulbrit
150 g koorekommi- või šokolaadinööbikesi

Kuumuta ahi 200 kraadini.
Säti 12 paberivormi 12-kohalisse muffinivormi.
Purusta banaanid kahvliga ja jäta hetkeks kõrvale.
Vala toiduõli kannu ja lisa lahtisegatud munad.
Pane jahu, suhkur, söögisooda ja küpsetuspulber suurde kaussi ning sega muna-õliseguga.
Viimasena lisa purustatud banaanid.
Sega juurde koorenööbid.
Tõsta igasse paberivormi võrdne ports tainast.
Küpseta muffineid ahjus 20 minutit.



Kommentaarid

  1. Ja niipalju kui mina neid söönud olen, on tassikoogid väiksemad ja kuidagi tihkemad kui muffinid. Muffinid on õhulised ja suuremad. Ja ausalt öeldes paremad :)

    VastaKustuta
  2. No selle paremad kohta lähevad meie arvamused vist lahku.:) Aga tassikookide tainas on jah kuidagi raskem ja ei kerki nii hästi nagu muffinite oma ning sellest tulenevalt jääb ka tulemus vähem õhulisem.

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused