Valentinipäev

Küll on hea, et me läänemaailmast päris puutumata pole jäänud ja pühi, mida ettekäändeks tuua, et midagi head küpsetada, üha juurde tuleb. Ka täna on üks sellistest päevadest - nimelt valentinipäev. No olgu selle suure kingituste tegemise ja lillede kinkimisega kuidas on, aga midagi head võiks selleks puhuks küll teha, mõtlesin juba eile. Ja no tabasin täpselt naelapea pihta peab ütlema. Valmis täiesti "to die for" magustoit.  Seda lihtsalt peab proovima!

Profitroolitort (veebruar 2014)

Neile, kes veel ei tea, siis  profitrool on Prantsuse köögist pärit "väike täidisega keedutainaküpsetis".  Profitroolitordi retsept on pärit selle aasta "Oma Maitse" veebruari väljaandest. Nägi lihtsalt  liiga hea välja, et proovimata jätta. :) Tordi tegemise kohta niipalju, et küpsetamine nagu küpsetamine ikka, taaskord olin olukorras, kus ahjuust ei tohtinud küpsetamise ajal avada, et tainas kokku ei kukuks, aga no kust sa siis näed läbi ahjuklaasi, kas küpsetised on juba valmis või mitte. :) Teine asi, millega natuke alt läksin oli šokolaadiglasuur, nimelt oli tahtmine suur kohe tort kokku panna, aga  glasuur ei tahtnud kohe kuidagimoodi taheneda. Kastsin siiski profitroolid šokolaadi ja valasin ülejäänud glasuuri peale. Hommikul külmikusse vaadates selgus aga, et glasuur oli selleks ajaks minu jaoks õige konsistentsi saavutanud ja glasuuriga uuesti natuke mängides oli tulemuseks see, mida enne endale ette olin kujutanud. Seega kannatust ja tulemus tuleb parem. :) 


Vaja läheb:
200 ml vett
100 g võid või margariini
180 ml jahu
näpuotsaga soola
4 väiksemat muna
1-2 tl suhkrut

Keedukreemitäidis:
500 ml piima
vaniljekaun
1,3 dl suhkrut
4 munakollast
50 g jahu

šokolaadiglasuur:
500 ml 35% koort
400 g tumedat šokolaadi


Pane vesi ja või potis keema.
Lisa jahu ja sool ning sega puulusikaga kiirelt ühtlaseks. 
Jahuta.
Lisa suhkur ja ükshaaval hästi kloppides munad, kuni tainas muutub ühtlaseks klombiks.
Aseta küpsetuspaberile lusikaga pätsikesed või suru läbi pritsi.
Küpseta 200 kraadi juures eelsoojendatud ahjus 5 minutit, siis 180 kraadi juures peaaegu küpseks ja lõpuks 150 kraadi juures, kuni küpsetised on pealt kuldsed.
Kui aeg täis, lase veel 15 minutit avatud uksega ahjus seista, et vältida taina kokkukukkumist.
Jahuta.
Kreemi tegemiseks tõsta pliidile piim ja vaniljekaun.
Kuni piim kuumeneb, vahusta munakollased suhkruga.
Lisa munadele sõelutud jahu ja sega hästi.
Kalla peale kuum piim, kust on eemaldatud vaniljekaun.
Vala muna-piimasegu uuesti kastrulisse ning aseta pliidile ja kuumuta hästi segades, kuni kaste hakkab podisema ja pakseneb.
Jahuta.
Tee noaotsaga profitrooli külje sisse väike ava ning lase sinna süstla või pritsiga täidist.
Sulata glasuuri jaoks potis mõõdukal kuumusel šokolaad koos koorega, sega pidevalt ühtlase massi tekkimiseni.
Kasta täidisega profitroolid sulanud šokolaadi ja lao pallid serveerimisalusele teineteise peale püramiidiks.
Aseta nõu külma ja lase seista, võib ka üleöö.



 Võib ka nii

Kommentaarid

Populaarsed postitused