Superkiire loomalihapada mundris kartulite, jumalanna salati ja mõnusate ubade ning peekoniga

Pean ütlema, et kuigi mulle Jamie Oliver vägagi meeldib - tema kokkamisstiil ja põhimõtted - pole ma siiski palju tema soolaseid roogasid teinud. Pigem on tegemisele läinud erinevad magustoidud. Põhjus üsna lihtne - ta kasutab üsna palju maitsetaimi, mida kindlasti peakski tegema, kuid mida minul isiklikult kodus tavaliselt niisama pole. Võtad raamatu kätte, vaatad, vot seda tahaks teha, hakkad retsepti lugema ja siis hakkab tulema, oksake rosmariini, veidi värsket basiilikut, siis hunnik salveid ja tüümiani ja mida kõike veel. Ja sinna see retsept jääbki. Sellel aastal olen aga õppust võtnud ja oma rõdust väikestviisi džungli kasvatanud, mille osana ka erinevad maitsetaimed on. Seega saab sellel suvel loodetavasti üksjagu varem proovimata retsepte ära proovida.  Üks neist siis siin ka olemas.

Superkiire loomalihapada mundris kartulite, jumalanna salati ja mõnusate ubade ning peekoniga (mai 2014)


Sellise nime on sellele kombole andnud Jamie oma raamatus "Jamie 30 minuti road" Tiiu Kraut ja Kirjastus Pegasus, 2011. Mõnus rustikaalne ja suhteliselt lihtne kombinatsioon, mis valmis üsna kiiresti. Ei hakanud küll aega võtma, et kas sai 30 minutiga, pakun et läks kauem, aga aeg polnud ka eesmärk omaette. 


Vaja läheb:

Kartulid:

4 suurt küpsetamiseks sobivat kartulit
2 väikse rosmariini oksakest
4 tl hapukoort

Pajaroog:

500 g kvaliteetset veisehakkliha
2 värsket tüümiani oksakest
1 punane sibul
2 porgandit
3 sellerivart
paar värske rosmariini oksakest
4 küüslauguküünt
6 spl Worcestershire'i kastet
väike kimp värsket aedpeterselli

Oad:

4 viilu läbikasvanud suitsupeekonit
2 tomatit
400 g konserveeritud Liima ube
punase veini äädikat
2-3 värske Kreeka või tavalise basiiliku oksakest, lehed rebitud

Salat:

1 lehtsalatipea
peotäis pestud vesikressi
1 avokaadi
1 kuhjaga spl hapukoort
1 sidrun

Maitsestamiseks:

oliivõli
külmpressitud oliivõli
meresoola ja musta pipart

Kartulid:

Pese kartulid puhtaks, lõika "silmad" välja ja torka igat kartulit paar korda noaotsaga. 
Seejärel pane need 20-25 minutiks 240 kaardisesse ahju.

Pajaroog:
Pane hakkliha suuremale praepannile ja murenda puulusikaga.
Lisa 1 tl pipart, nirista peale veidi oliivõli.
Rebi tüümianilt lehed ja puista pannile.
Prae liha sageli segades kuldseks.
Oad:
Kalla teisele pannile veidi oliivõli, lõika peekon õhukesteks viiludeks ja pane pannile.
Prae aeg-ajalt segades kuni peekon on kuldne, võta pann tulelt.
Pajaroog:
Koori punane sibul ja lõika pooleks.
Pese ja puhasta porgand ja seller, viiluta mõlemad ja pane kõrvale.
Kui hakkliha on kuldne, rebi rosmariinilt lehed ja puista pannile.
Purusta juurde 4 koorimata küüslauguküünt ja lisa 6 spl Worcestershire'i kastet.
Sega hästi läbi ja prae, kuni liha on kergelt glasuuritud.
Seejärel lisa viilutatud köögiviljad ja sega uuesti.
Vähenda kuumust keskmiseni ja ära unusta tihti segada.
Kartulid:
Torka noaots igasse kartulisse, et veenduda, kas need on pehmed.
Kui on, rebi rosmariinilt lehed, haki hästi peeneks ja puista kartulitele peale, lisa näputäis soola ja pipart ning sorts oliivõli.
Sega hästi läbi, et kartulid oleksid maitseainetega kaetud. 
Seejärel tõsta tagasi ahju, et kartulid krõbeda kooriku saaksid.
Oad:
Aja peekoniga pann uuesti hästi kuumaks.
Haki tomatid kergelt läbi ja lisa peekonile.
Kalla samasse panni ka oad koos vedelikuga ja hauta madalal kuumusel, kuni toit on vedeliku endasse imenud.
Salat:
Rebi salatilt lehed, pese puhtaks ja kuivata.
Pane salat serveerimiskaussi, lisa kress.
Lõika avokaado pooleks ja eemalda kivi.
Kaabi pool viljalihast lusikaga serveerimiskaussi.
Pane hapukoor ja ülejäänud avokaado viljaliha blenderisse, lisa 1 sidruni mahl, 4 spl külmpressitud oliivõli ning näputäis soola ja pipart.
Töötle ühtlaseks.
Kui kaste tundub liiga paks, lisa mõni sorts vett, kuni saad kreemja konsistentsi.
Pajaroog:
Haki petersell hästi peeneks.
Pane paar lehte kõrvale, ülejäänud raputa pannile liha peale.
Maitse ja korrigeeri maitset, seejärel kalla liha suurele serveerimisvaagnale.
Võta kartulid ahjust, tee igasse ristlõige ja suru lahti.
Tõsta lihale, pane iga kartuli peale 1 tl hapukoort ja puista üle kõrvalepandud peterselliga.
Oad:
Lisa ubadele veidi külmpressitud oliivõli ja tubli sorts punase veini äädikat, maitsesta.
Puista peale basiilikulehed.
Salat:
Sega kaste salatisse ja hakake sööma!





Kommentaarid

Populaarsed postitused