Cappuccino-maasikatort
Cappuccino-maasikatort (juuli 2013)
Retsept on pärit raamatust "Külmtordid" Sinisukk, 2011. Tulemuseks on mõnus, maheda cappuccino maitsega mahlane tort, mis on ka silmale ilus vaadata. Paar asja on küll, mida järgmisel korral teisiti teeksin. Nimelt sai sel korral toorjuustusegu liialt palju segatud. Panin segu köögikombaini ja ühel hetkel oli segu siidjas ning juba järgmisel hakkas see tükki minema. Maitses see küll tunda ei andnud ja ka tordi enda struktuuri see ei muutnud, kuid tort ise oleks läbilõikes ilusam välja näinud. Seega ei tasu mikserdamisega üle pingutada. :) Teine asi, mis just nihu ei läinud, kui kerget peavalu valmistas, oli tordi kattekiht. Nimelt ei õnnestunud mul ajapuuduse tõttu torditarretisepulbrit leida ning kasutasin selle asemel tavalist želatiini, mis samamoodi asja ära ajas, kuid arvan, et selle tarretumise aeg on pikem. Seega raamatu soovitust "Tort maitseb värskena kõige paremini" ma sellisel juhul järgmisel korral vist ei kuulaks ning valmistaksin tordi juba eelneval õhtul, vältimaks pidevaid külmkapiukse avamisi, nägemaks, kas juba on tarretunud või veel mitte.
Vaja läheb:
Põhi:
150 g langue-de-chat ehk Savoiardi küpsiseid
125 g võid
Kreem:
250 g maasikaid
4 lehte valget želatiini
250 g mascarponet
24 g lahustuvat cappuccino-pulbrit
50 g suhkrut
8,4 g vanillisuhkrut
400 g vahukoort
Kaunistuseks:
500 g maasikaid
Kattekiht:
1 pk torditarretisepulbrit läikiva kattekihi valmistamiseks
250 ml viljalihata õunamahla või vett
30 g suhkrut
veidi valge šokolaadi laste või riivitud šokolaadi
Põhja valmistamiseks valage küpsised külmutus- või säilituskotti.
Sulgege kott ja peenestage küpsised tainarulliga.
Valage küpsisepuru kaussi.
Sulatage või, lisage see küpsisepurule ja segage korralikult.
Asetage lahtikäiva tordivormi rõngas küpsetuspaberiga kaetud alusele.
Jaotage purumass ühtlaselt vormi sisse ja vajutage lusikaga vastu küpsetuspaberit.
Tõstke tordipõhi jahedasse.
Kreemi valmistamiseks puhastage, peske ja nõrutage maasikad ning lõigake väikesteks tükkideks.
Pange želatiin valmistamisõpetust järgides külma vette paisuma.
Segage kreemjuust cappuccino-pulbri, suhkru ja vanillisuhkruga.
Vajutage paisunud želatiin kergelt kuivaks ja lahustage väikeses potis madalal temperatuuril pidevalt segades (mitte keeta).
Segage želatiin umbes kolme supilusikatäie kreemjuustumassiga, seejärel kogu kreemjuustumassiga.
Vahustage vahukoor ja tõstke nii vahukoor kui ka maasikad kreemjuustumassi hulka.
Jaotage kreem küpsisepurust tordipõhjale ja tõmmake noaga siledaks.
Tõstke tort kaheks-kolmeks tunniks jahedasse.
Puhastage, peske, nõrutage kaunistamiseks mõeldud maasikad ning lõigake seibideks.
Asetage maasikaseibid katusekivikujuliselt tordile.
Valmistage torditarretisepulbrist, mahlast või veest ja suhkrust valmistamisõpetust järgides tordi läikiv kattekiht.
Jaotage kattekihivedelik maasikatele.
Tõstke tort jahedasse, et kattekiht saaks tarduda.
Avage ja eemaldage tordivormirõngas.
Soovi korral katke tordi külg šokolaadilaastudega.
Kommentaarid
Postita kommentaar