Viini vanillikangid

Kui mõtlen Viini peale, siis näen vaimusilmas uhkeid ehitisi ja veel uhkemaid ballisaale. Puhvis kleitides ja mustvalgetes frakkides daame ja härrasid tantsimas Viini valssi, kuulen Viini poistekoori laulmas ja kujutan ette Viini saiade söömist. Hobuserauad sobivad sellesse pilti ainult kaarikutes või saanides saabuva noobli seltskonna hobuste jalgadele. Hobuseraud on aga mitmel maal õnne sümbol ja väga vajalik jalats muidugi ka hobustele. Tõenäoliselt ongi need kaks poolt Viini kangides kokku saanud ja imeliselt õnneliku kombinatsiooni moodustanud.

See retsept on pärit ühest vanast Saksa kokaraamatust, mille nime mu õde enam tuvastada ei suutnud. Küpsised on mõnusalt vanilliinimaitselised, imehead tee juurde. Kui kasutad mandleid, siis on tainast kergem vormida.

Viini vanillikangid ehk Wiener Vanillekipferl

Vaja läheb:
50 g kooritud ja jahvatatud mandleid
50 g jahvatatud sarapuupähkleid (võib kasutada ka mandleid)
280 g nisujahu
70 g suhkrut
näpuotsatäis soola
200 g võid või margariini
2 munakollast
5 pakki (40 g) vanilliinsuhkrut
1/2 tassi tuhksuhkrut
(soovi korral) sõela


Tee nii:
Sõelu jahu tööpinnale, lisa pähklid, suhkur, sool, külmad võitükid ja munakollased ning töötle segu kiiresti taignaks. 
Aseta tainas kaheks tunniks külma. 
Lõika tainas neljaks ning vooli igast tükist sõrmepaksused rullid.
Lõika rullidest 5-cm-pikkused tükid.
Vormi tükkidest hobuserauad.
Küpseta küpsiseid eelsoojendatud ahju keskel 190 kraadi juures 10 minutit.
Sega vanilliinsuhkur tuhksuhkruga.
Veereta küpsiseid ettevaatlikult (et nad ei murduks) tuhksuhkrus või sõelu tuhksuhkur küpsistele niipea kui nad ahjust välja tulevad ja veel soojad on. 
Külmadele küpsistele kate enam külge ei jää.


Kommentaarid

Populaarsed postitused