Jäätisetort

Tihtipeale küpsetan siis kui tegemist on mõne tähtpäevaga ja tavaliselt on nendeks tähtpäevadeks just sünnipäevad. Muidu poleks justkui põhjust "nii suurt" tööd ette võtta, kui palju külalisi tulemas pole. Tegelikult olen aga küpsetamise küüsis olnud ja oma hinge küpsetamiskuradile müünud juba varajases lapsepõlves. Mäletan, kuidas vanaema maal pärmitainast plaadipirukaid ja kaneelikukleid tegi ning kuidas mina ikka ka väga tainast rullida tahtsin ning kui ma siis üheks jõulukingiks küpsetuskomplekti sain, mis koosnes väikesest tainarullist ja paarist piparkoogivormist, siis ei lahkunudki see rull enam mu käest ning rullis andunult väikeseid "stritsleid" ja "kringleid", mis enamasti lihtsalt pärmitainast põimitud ning suhkru ja kaneeli seguga ülepuistatud tainas oli. Olid ajad... Tagasi tulles aga tortide juurde. Siin on mõned näited tähtpäevatortidest, mida proovinud olen. Alustuseks vaatame jäätisetordi retsepti, mis pärineb raamatust "Nigella express. Hea kiire toit." Tegemist on äärmiselt magusa magustoiduga. Minu jaoks oli fondüükaste, mis tordile peale valatud sai küll liig, mis liig, aga magusasõbrad leidsid, et küll küllale liiga ei tee ja valasid kastet mõnuga juurde. Olen muideks ka suur Nigella fänn, aga sellest räägin lähemalt mõnes teises postituses.


Jäätisetort (juuni 2010)

8-10 protsjonit

Vaja läheb:

1,5 l jäätist
100 g meega röstitud pähkleid
200 g Nestlé piimašokolaadi-pähklivõiapalasid või šokolaadinööpe
40 g kildudeks ja tolmuks purustatud "meekärge" (vt retsepti allpool)
150 g puruks ja väikesteks tükkideks tambitud Bourboni küpsiseid
1 port fondüükastet (vt retsepti allpool)

Lase jäätisel tavalises külmkapis või köögis toatemperatuuril pisut pehmemaks muutuda.
Aseta lahtikäiva põhjaga küpsetusvormi kiht toidukilet, nii et põhi on kaetud ning pisut jääb üle ka vormi serva.
Pane pehmem jäätis kaussi ja sega sisse pähklid, 150g piimašokolaadi-pähklivõiapalasid või šokolaadinööpe, "meekärje-" ning Bourboni küpsise puru.  
Tõsta jäätisesegu kilega kaetud vormi, silu pealiskiht, kata vorm pealt ka toidukilega ja aseta sügavkülma tahenema. 
Serveeri kohe peale sügavkülmast välja võtmist. Eemalda vormi servad ja toidukile ning aseta jäätisetort vaagnale. Lase enne lahtilõikamist 5 min seista.
Raputa peale ülejäänud 50g piimašokolaadi-pähklivõiapalasid ja ülejäänud küpsisepuru.
Lõika tort viiludeks ning serveeri fondüü- ja šokolaadikastmega üle valatult. 

Rikkalik jäätisetort

Meekärg ehk "Hokey pokey" ja "Puuviljafondüü" on samuti samast raamatust pärit retseptid, mida soojalt soovitan järele proovida. Mõlemad on väga magusad ja jagusad ja maiasmokkadele kindlasti väga meelepärased.

"Hokey pokey"

Kogus mis lõpuks välja tuleb on umbes 125g. Kuumutamisega tasub ettevaatlik olla, kuna liiga kaua segu pliidil hoidmine võib segu tumedaks muuta ja sellele kõrbemaitse juurde jätta.


Vaja läheb:

100 g suhkrut
4 x 15 ml heledat siirupit
1,5 tl söögisoodat

Vala suhkur ja siirup potti ning sega kokku. Kui pott on pliidile pandud, ei tohiks enam segada.
Aseta pott pliidile ja lase segul sulada ja seejärel muutuda mullitavaks vahtrasiirupikarva massiks - selleks kulub umbes 3 min.

Eemalda pott pliidilt, sega juurde söögisooda ja vaata, kuidas siirup hakkab kihisema ning värvub kahvatukuldseks. Vala segu kiiresti küpsetuspaberile või rasvainega määritud fooliumile tahenema.
Lase seista, kuni segu on täiesti tahke ning tambi siis pisemateks ja suuremateks tükkideks. 

Puuviljafondüü

2 portsjonit

Vaja läheb:

45 g Muscovado suhkrut
2 x 15 ml suhkrut
150 g heledat siirupit
30 g võid
125 ml vahukoort
sorts vanilliekstrakti

Lase suhkrutel, siirupil ja võil potis sulada ja keeda umbes 5 min.
Lisa vahukoor ja vanilliekstrakt, ise samal ajal segades. Vähenda kuumust.
Vala kaste serveerimisanumasse.
Serveeri näiteks puuviljadega. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused